Reteaua SenioriNET a publicat recent Barometrul de opinie privind colaborarea dintre ONG-urile furnizoare de servicii de ingrijire la domiciliu si autoritatile publice. Astfel, conform Barometrului de opinie, peste 81% dintre ONG-urile furnizoare de servicii de ingrijire la domiciliu si peste 47% dintre autoritati s-au confruntat in ultimii doi ani cu o crestere acerba a numarului de solicitari/cereri de servicii de ingrijire la domiciliu din partea persoanelor varstnice si/sau a apartinatorilor acestora.
Tot mai multi seniori solicita astfel de servicii, fie ca vorbim despre servicii de ingrijire la domiciliu din sfera medicala sau sociala.
Cu toate acestea, implicarea statului roman in sustinerea serviciilor pentru varstnici este in continuare extrem de redusa. Peste 80% dintre furnizorii de servicii de ingrijire la domiciliu declara ca in ultimii doi ani, autoritatile nu au dezvoltat servicii noi pentru persoanele varstnice. Mai mult, 85% dintre ONG-urile respondente nu au beneficiat de surse publice de finantare in anul 2013.
Peste 47% dintre furnizori considera ca varstnicii nu isi cunosc drepturile si nici nu stiu ca pot beneficia de servicii de ingrijire la domiciliu.
Cele 40 de organizatii neguvernamentale, coalizate in Reteaua SenioriNET atrag atentia asupra urmatoarelor aspecte ingrijoratoare legate de dezvoltarea domeniului ingrijirii la domiciliu:
- In Romania exista un numar limitat de servicii oferite la domiciliu persoanei varstnice si doar un numar mic de comunitati au acces la aceste servicii;
- Accesul la fonduri publice sau private este limitat si nu se pot dezvolta servicii noi;
- Legislatia in domeniu si standardele de calitate nu sunt cunoscute la nivelul autoritatilor;
- Fonduri publice limitate (sume foarte mici alocate din bugetele locale sau centrale) nu permit plata serviciilor la timp iar subevaluarea tarifului orar genereaza subplata muncii depuse in oferirea serviciului de ingrijire la domiciliu;
- Instabilitatea legislativa afecteaza direct furnizarea serviciilor: nu exista metodologie pentru serviciile sociale de ingrijire.
Potrivit reprezentantilor retelei SeniorNET, exista o serie de imbunatatiri ce pot fi aduse situatiei actuale cu care se confrunta domeniul ingrijirii la domiciliu, printre care se numara:
- Introducerea unui sistem de externalizare a serviciilor pentru a creste competitia intre furnizorii de servicii;
- Stabilirea unui cost mediu pe beneficiar;
- Crearea unui departament sau formarea unei persoane din cadrul autoritatii publice locale care sa tina legatura cu ONG-urile furnizoare de servicii de ingrijire la domiciliu;
- Initierea de proiecte comune in domeniul ingrijirii la domiciliu;
- Introducerea unor facilitati in vederea promovarii si stimularii ingrijirii la domiciliu;
- Crearea unei baze de date comuna cu furnizori de servicii de ingrijiri la domiciliu (publici si privati).
Reteaua SenioriNET este creata in cadrul Proiectului „SenioriNET– retea ONG de servicii dedicate persoanelor varstnice” si este initiata de Confederatia Caritas Romania in parteneriat cu Fundatia Crucea Alb Galbena, Asociatia Habilitas, Asociatia ADAM si Asociatia Four Change. In prezent, Reteaua SenioriNET reuneste 35 de ONG-uri furnizoare de servicii de ingrijiri la domiciliu. (A.D.).